U bevindt zich nu op de globale goodman website. Bent u op zoek naar uw lokale Goodman website?

Waarom de as Brussel – Antwerpen een toplocatie is (en zal blijven)

maandag 29 juli 2019

 

De as Antwerpen-Brussel vormt al enkele jaren het kloppende hart van de Belgische logistiek. Waaraan heeft deze regio haar succes te danken? Volgens Jorn Bruyninckx, Development and Real Estate manager bij Goodman, kan de as terugvallen op een unieke mix van troeven.

 

Optimale ligging

 

In de eerste plaats beschikt de corridor tussen Antwerpen en de hoofdstad over een voortreffelijke ligging, in de zogenaamde Gouden Driehoek (Antwerpen - Brussel - Gent). Bovendien ligt deze zone in het logistieke hart van West-Europa: de Benelux vormt samen met Frankrijk en Duitsland een enorm grote en bedrijvige afzetmarkt. De as Antwerpen-Brussel lijkt daarom ook in de toekomst zeker van een belangrijke positie in de Europese logistieke wereld. 

 

Toegang tot spoor- en scheepsvervoer

 

Een troef die zowel voor de A12 als voor de E19 geldt, is de multimodale bereikbaarheid. De A12 kruist belangrijke autowegen, zoals de N16 ter hoogte van Puurs die Mechelen (en dus de E19) met Temse en de E17 naar Gent verbindt, maar er is meer. Ook via het spoor is de regio makkelijk bereikbaar en met het nabijgelegen Zeekanaal Brussel-Schelde en de containerhaven in Willebroek is ook de aansluiting met de haven van Antwerpen verzekerd. Dankzij de connectie van de E19 met de luchthaven van Zaventem, is ook een link met de luchtvaart vertegenwoordigd.

 

Rijk industrieverleden

 

In het verleden hebben steden en gemeenten langs de as sterk ingezet op economische bedrijvigheid. “De Rupelstreek ter hoogte van Boom heeft een rijk industrieel verleden, met de baksteenindustrie als bekendste voorbeeld”, zegt Bruyninckx. “Die traditionele industrieën zijn stelselmatig verdwenen en creëerden ruimte voor modernere. Omdat beschikbare oppervlakte niet ongelimiteerd is, is het aan ons om brownfields te renoveren en te moderniseren. De technologische vereisten voor die modernisering zijn vandaag zodanig groot, dat investeringen op dat vlak cruciaal zijn.”

 

De lokale overheden van Puurs, Willebroek en Boom zagen het potentieel van de regio en hebben zones vrijgehouden voor nieuwe logistieke activiteit. Het gevolg is dat de gunstige infrastructuur heel wat grote en middelgrote bedrijven heeft aangetrokken. “Op het vlak van wegeninfrastructuur ligt al geruime tijd het plan op de plank om de A12 en E19 te verbinden ter hoogte van Kontich-Boom. Wanneer de bestaande N171 gewestweg doorgetrokken zal zijn tot aan de A12, zorgt  dit voor nog een bijkomende troef.”


Groot arbeidspotentieel

 

Die bereikbaarheid en infrastructuur van bedrijventerreinen speelt ook een belangrijke rol bij het aantrekken van personeel. “In de regio’s rond de A12 en E19 is voldoende arbeidspotentieel aanwezig. België, en met name de provincie Antwerpen, is nu eenmaal dichtbevolkt. Maar het zal er in de toekomst op aankomen om die mensen vlot openbaar vervoer aan te bieden. Buslijnen met een vlotte doorstroming, de tramlijn op de A12 waar al jaren over gesproken wordt… Er zijn op dat vlak heel wat plannen, maar bijkomende initiatieven zijn nodig”, besluit Bruyninckx.Ontdek onze beschikbare locaties op deze as.