U bevindt zich nu op de globale goodman website. Bent u op zoek naar uw lokale Goodman website?

E-commerce: een game changer voor de retailmarkt

maandag 29 juli 2019

 

 

Het enorme succes van e-commerce verplicht heel wat retailbedrijven om hun aanpak grondig te herbekijken. Hoe kunnen verkopers optimaal inspelen op het steeds maar groeiende aandeel van online shopping en wat zijn hun nieuwe prioriteiten?

 

De e-commerce sector kende de voorbije jaren een explosieve groei. Een product online bestellen en je pakje daags nadien thuis bezorgd krijgen, verdringt het klassieke shoppen meer en meer. De prioriteiten voor retailbedrijven zijn dan ook compleet veranderd. Om korte levertijden te kunnen garanderen, investeren bedrijven vandaag vooral in zaken als efficiënte voorraadbeheer, optimale beschikbaarheid van hun producten en een hyperpersoonlijke klantenfocus.

 

Verenigen of differentiëren?

 

Momenteel staan heel wat grote spelers voor een belangrijke keuze. Ontwikkelen ze een apart distributiecentrum voor hun e-commerce activiteiten? Of integreren ze die in hun offline afdeling, met het oog op een groot omnichannel verkoopkanaal waarbij de online en offline kanalen elkaar versterken? Beide strategieën hebben hun volgers, zo stellen we vandaag vast. Terwijl sommige grote Nederlandse retailers, zoals Hema en Albert Heijn, er bewust voor kiezen om beide takken gescheiden te houden, maken bedrijven als Blokker en MediaMarkt de omgekeerde beweging. Door hun online en offline distributiecentra te verenigen onder één dak, hopen zij grote stappen te zetten op het vlak van efficiëntie en personeelsinzet.

 

De ideale e-commerce strategie

 

Hoe retailers hun e-commerce activiteiten ook structureren, ze kunnen niet om het belang van een goede online verkoopstrategie heen. Die ideale strategie is een mix van factoren, die erop gericht zijn het de consument zo gemakkelijk mogelijk te maken. Hieronder zetten we enkele van de belangrijke trends op een rij.

 

Vraag mensen waarom ze de voorkeur geven aan online shoppen, en de kans is groot dat ze een snelle levering als argument aanhalen. Vandaag besteld voor 23:59 uur, morgen thuis of op het werk geleverd? Het is het ultieme gebruiksgemak voor wie voltijds werkt. Sterker nog: het is stilaan vanzelfsprekend geworden dat je de volgende dag je pakket al in handen hebt. 


De belofte van een snelle levering is dan ook doorslaggevend voor het koopgedrag. Ruim 70% van online shoppers geeft aan meer te kopen bij next day - of liever nog same day - delivery. Het hoeft niet te verbazen dat retailers momenteel van snelle leveringen een absolute topprioriteit maken. De verwachting is dat over 10 jaar, wanneer drone deliveries helemaal ingeburgerd zullen zijn, zo’n 40% van alle bestelde pakketjes binnen de 2 uur zal geleverd worden. 

 

Een mix van kanalen

 

De consument bereiken doe je niet via één weg. Een onderzoek uit 2017 van de Harvard Business Review bij 46.000 Amerikaanse shoppers, toonde aan dat maar liefst 73% van hen verschillende online en offline kanalen gebruikt om hun producten te bestellen. Omnichannel shoppers kiezen voor het persoonlijke contact in fysieke winkels, maar pas nadat ze online (via een app of mobiele site) de prijzen hebben vergeleken. In-store willen ze bovendien de kans hebben om digitale tools te gebruiken, zoals een interactieve catalogus of een tablet. De aantrekkingskracht schuilt in de combinatie van kanalen: mensen willen online kopen en in-store ophalen of in een winkel bestellen en vervolgens thuis laten leveren.


Meer dan de helft van online consumenten zoekt vandaag al mobiel naar producten. De verwachting is dat ook het aankopen binnen de kortste keren overwegend mobiel zal gebeuren. In de toekomst zal een gebruiksvriendelijke mobiele website of een app dus nog belangrijker worden om consumenten te bereiken.


De volgende uitdaging: duurzaam leveren


Meer e-commerce zorgt onvermijdelijk voor meer leveringen aan huis en dus meer vrachtverkeer op onze wegen. De belangrijkste uitdaging voor de e-commerce sector is dan ook duidelijk: hoe kunnen ze bestelde goederen op een vlotte en milieuvriendelijke manier tot bij de eindconsument brengen? Een deel van het antwoord schuilt in een efficiënte stadsdistributie, waarbij robotleveringen kunnen instaan voor duurzame last mile deliveries. Ontwikkelaars van logistiek vastgoed kunnen in deze evolutie een grote rol spelen. Goodman kiest alvast voor een ambitieuze aanpak die focust op moderne logistieke hubs aan de rand van stadscentra. Zo streven we samen met onze partners - van transportfirma’s tot e-commercebedrijven - naar een groenere en duurzamere logistieke sector. 


De e-commerce sector evolueert razendsnel, maar dat doet de veeleisende consument ook. Want terwijl de retailwereld een versnelling hoger schakelt, stijgt het verwachtingspatroon van de klant gewoon mee. En dus hebben retailers geen andere keuze dan te blijven evolueren. Klant is immers koning, ook online.