U bevindt zich nu op de globale goodman website. Bent u op zoek naar uw lokale Goodman website?

Smart meters: essentieel voor een duurzaam energieverbruik

dinsdag 30 juli 2019

 

Met de komst van smart meters hebben warehouses een extra tool in handen gekregen om slim met het energieverbruik op de werkvloer om te gaan. Wat zijn smart meters precies en hoe groot is hun mogelijke impact op de duurzaamheid van een bedrijf?

 

Meer dan ooit kijkt de bedrijfswereld met een kritisch oog naar haar eigen ecologische voetafdruk. Zo ook de logistieke sector, die onder impuls van een technologische innovatiestroom alsmaar groener probeert te kleuren. Bij Goodman leidde dat tot de ontwikkeling van de Goodman Energy Tracker, een platform dat het elektriciteit-, gas- en waterverbruik per warehouse in real time weergeeft, inclusief de kostprijs en de ecologische voetafdruk die eraan verbonden zijn. De voordelen van een zuinig energiebeleid zijn immers glashelder: een lager verbruik is niet alleen gunstig voor de planeet, het levert ook een enorme besparing op.

 

De beste energie, is degene die je niet gebruikt

 

Meten is weten, en dus begint een energiezuinig beleid bij het gedetailleerd in kaart brengen van het verbruik. Dit gebeurt steeds vaker met behulp van digitale meters, die de klassieke analoge gas- en elektriciteitsmeters stilaan naar de geschiedenisboeken verwijzen. De volgende stap is een overgang naar slimme meters, die een compleet en gedetailleerd inzicht geven in het energieverbruik.

 

Slimme meters zoals de Goodman Energy Tracker kunnen een enorme impact hebben op het energieverbruik van warehouses en bedrijven in het algemeen. Ze geven immers een duidelijk beeld geven van de energieconsumptie - zowel de totale consumptie van alle vestigingen, als de individuele per site. En naast het verbruik, kunnen slimme meters ook de aangevoerde energie in kaart brengen, die bijvoorbeeld opgewekt wordt door zonnepanelen op het dak. In real-time krijgen de betrokken partijen het gedetailleerde verbruik te zien, wat hen toelaat om betrouwbare analyses te maken per specifieke zone.

 

Waar, wanneer en hoeveel?

 

Op welke verdieping en in welke specifieke ruimte wordt de meeste energie verbruikt? Welke toestellen zijn daarvoor verantwoordelijk en wat zijn de piekmomenten? Waar kunnen we onnodig energieverbruik wegnemen? Op al deze vragen geven smart metering systemen zoals de Goodman Energy Tracker vandaag al een duidelijk antwoord. Daarmee zetten ze de deur open voor concrete maatregelen inzake energy management, die heel wat geld kunnen besparen. Denk hierbij aan het vervangen van energieverslindende toestellen, het beperken van onnodige verlichting en extra isolatie op plekken die meer verwarming vereisen.

 

De gemeten data wordt door slimme meters automatisch doorgegeven aan de energieleverancier, zodat het handmatig doorgeven van meterstanden definitief tot het verleden behoort. Dit betekent dat leveranciers veel meer updates krijgen dan bij een klassieke meteropname het geval was. Zo kunnen ze sneller buitensporig verbruik signaleren en eventueel voorafbetalingen herbekijken.

 

Switch naar een duurzame mindset

 

Maar de resultaten van deze metingen zijn niet alleen interessant voor de energieleverancier en de boekhouding die de rekening betaalt. Iedereen die bijdraagt aan het verbruik, heeft er immers baat bij de resultaten te kennen. Dankzij de Goodman Energy Tracker kunnen klanten van Goodman die verkregen data delen met de betrokken werknemers, in de vorm van gedetailleerde rapporten. Zo kunnen ze op langere termijn een mentaliteitswijziging onder het personeel teweegbrengen die erop gericht is zuinig om te gaan met energie. Wie zich bewust is van zijn of haar ecologische voetafdruk op de werkvloer, zal eerder geneigd zijn om zijn of haar gedrag aan te passen. Verschillende vestigingen van eenzelfde bedrijf kunnen de evolutie van hun verbruik zelfs gaan vergelijken en er eventueel een intensive aan koppelen.

 

Slimme meters betekenen nu al een grote meerwaarde voor warehouses, maar het is duidelijk dat hun impact in de toekomst nog groter zal worden. Internet of Things toepassingen zullen ervoor zorgen dat nog meer toestellen binnen een gebouw online in verbinding staan, met elkaar communiceren en elkaar aansturen. Smart meters kunnen in deze context de basis vormen voor een bewuster en duurzamer energieverbruik op grote schaal.