U bevindt zich nu op de globale goodman website. Bent u op zoek naar uw lokale Goodman website?

AI in de logistiek

woensdag 10 juli 2019

AI in de logistiek: de revolutie is ingezet

 

 

Het voorbije decennium gaf doorgedreven digitalisering een enorme boost aan de efficiëntie binnen logistieke planning en tracking van goederen in de supply chain. Maar er staat nog veel meer verandering op de plank in de logistieke wereld. Artificiële Intelligentie (AI) is immers op weg om de sector compleet te transformeren.

 

Heel wat bedrijven maken zich klaar voor een ware AI-revolutie. Dat bleek ook uit een recente studie door Forbes Insights waarbij 433 managers en directeurs uit de transportsector werden bevraagd. Uit het onderzoek bleek dat 65% van hen gelooft dat de logistiek op de drempel staat van een ingrijpende transformatie, als gevolg van digitale evoluties zoals AI. Op de vraag of hun bedrijf al met die transformatie bezig is, antwoordde 62% positief. Maar hoe zal die AI-transformatie van de logistiek er dan uitzien? De volgende technologische veranderingen op basis van AI maken een grote kans om in de nabije toekomst door te breken. 

 

Voorspellen in plaats van schatten

 

Kunstmatige intelligentie stelt bedrijven in staat om schattingen te vervangen door gedetailleerde voorspellingen op basis van big data. Met snelle en accurate voorspellingen inzake vraag, capaciteit, kosten, termijnen en eventuele vertragingen in de supply chain, kunnen bedrijven evolueren naar een ongekend niveau van efficiëntie. Wie weet wat te verwachten, kan bijvoorbeeld vrachtwagens en personeel optimaal inzetten waar en wanneer het nodig, zo de beladingsgraad maximaliseren en enorm veel besparen op brandstof.

 

Door te anticiperen worden proactief oplossingen gecreëerd en risico’s vermeden. DHL analyseert bijvoorbeeld 58 verschillende parameters, gaande van het data over het klimaat tot operationele variabelen, om een machine-learning model voor luchtvracht te creëren. Dat model vervangt schattingen door nauwgezette voorspellingen over mogelijke schommelingen in transittijden tot een week op voorhand.

 

Smart warehouses en robotica

 

Een groeiende rol voor AI wordt vaak geassocieerd met robots die menselijke werkkrachten overbodig kunnen maken, maar die angst is lang niet altijd gegrond. Artificiële intelligentie creëert immers in de eerste plaats opportuniteiten door de jobs van fysieke personen makkelijker te maken. Robots die binnen magazijnen goederen kunnen lokaliseren, verplaatsen, sorteren, stapelen en verwerken, zijn van goudwaarde voor de efficiëntie van een bedrijf. Algoritmes die inventariseren, voorraden berekenen en de minst bestelde goederen onderaan plaatsen op basis van real-time data, betekenen een enorme tijdsbesparing, wat extra ademruimte creëert voor het personeel en toelaat om de bestaande capaciteit te verhogen. Het gevolg is dat het bedrijf verder kan groeien en extra werkgelegenheid creëert.

 

Kijken met computervisie

 

Bij transport dat de wereld rond gaat, komt heel wat visuele inspectie kijken. Ogen die gestuurd worden door de nieuwste technologieën, kunnen die taak honderden malen sneller en nauwkeuriger uitvoeren dan menselijke ogen. Controles worden veel waardevoller wanneer slimme camera’s weten hoe ze schade aan goederen moeten vaststellen, classificeren en er meteen een passende actie aan kunnen koppelen. Dit soort AI-camera’s verbeteren bovendien gaandeweg hun eigen herkenningsmogelijkheden.

 

Autonome voertuigen

 

Zelfrijdende voertuigen zijn al lang geen hype meer. In het spoor van Tesla, Einride en Google hebben heel wat automerken de eerste stappen gezet in de ontwikkeling van autonome wagens en trucks. Volledig autonome voertuigen zitten weliswaar nog in een testfase die met vallen en opstaan verloopt, maar er is al heel wat AI aanwezig in het wagenpark dat momenteel op onze wegen rondrijdt. Een vergevorderde automatische piloot, rijstrookassistentie en geassisteerde remfuncties zijn maar enkele van de technologische vernieuwingen die al flink ingeburgerd zijn.

 

Maar het is vandaag ook al mogelijk voor vrachtwagens om in formatie te rijden en zo hun brandstofverbruik spectaculair te doen dalen. Bij dit systeem dat platooning wordt genoemd, communiceren trucks met elkaar met als doel dicht achter elkaar te blijven rijden aan een constante snelheid. Het is bewezen dat het brandstofverbruik met bijna 5 % daalt voor de eerste truck in de rij en met 10 % voor de volgende.

 

Innovatie en samenwerking

 

Bovenstaande toepassingen kunnen in de nabije toekomst een enorme impact hebben op de logistieke sector, maar ze zijn slechts het topje van de ijsberg. Onze onophoudelijke drang naar technologische innovatie gaat deze vooruitgang ongetwijfeld nog verder stimuleren. En dankzij nauwe samenwerkingen tussen inventieve startups en grote corporates zal de impact ervan sneller voelbaar zijn dan we misschien wel denken.