U bevindt zich nu op de globale goodman website. Bent u op zoek naar uw lokale Goodman website?

Blockchain in de logistiek

donderdag 11 april 2019

Blockchain lijkt de voorbije jaren haast overal op te duiken, met toepassingen in steeds meer sectoren. Ook in de logistiek zorgt blockchain voor heel wat innovatieve veranderingen. Wat houdt blockchain precies in en waarom is het zo interessant voor de logistieke sector?

De essentie van blockchain houdt in dat alle transacties digitaal worden opgeslagen als blocks. Elke block krijgt een unieke code die dan op zijn beurt doorgegeven wordt aan de volgende block in de chain. Zo bevatten alle blocks hun eigen code, de code van de vorige block en de transactie details. Telkens een block aangepast wordt, krijgt die een andere code en worden de volgende blocks ongeldig. Dat maakt het bijna onmogelijk om te frauderen.

Voordelen voor de logistieke sector

Blockchain biedt heel wat voordelen, ook in de wereld van de logistiek. In een blokketen kan informatie over betalingen, verzendingen en voorraadbeheer digitaal versleuteld worden opgeslagen, wat heel wat papierwerk tot een minimum kan beperken. Blockchain creëert meer transparantie, efficiëntie en controle in de supply chain, wat extra telefoontjes en mails tussen de verschillende schakels overbodig maakt

Een mooi voorbeeld hiervan is Albert Heijn, dat blockchaintechnologie gebruikt om haar transport efficiënter te maken. “Papierwerk dat stempels en handtekeningen vereist en waarvoor mensen extra afstanden moeten afleggen, hebben we vervangen door een mobiele app met slimme blockchaintechnologie”, aldus Mark van der Drift, CEO van Albert Heijn’s logistieke partner Cornelissen. Papier op deze manier uit het logistieke proces halen, kan een potentiële besparing van miljoenen euro’s betekenen. Toeleveranciers besparen immers gemiddeld 20 minuten per rit.

Voortdurend in evolutie

Is blockchain dan aan een niet te stuiten opmars bezig in de logistiek? Nog niet helemaal. Heel wat organisaties houden de boot nog af, omdat de drempel voorlopig te hoog is of internetbeveiliging niet bovenaan op hun prioriteitenlijst staat. Anderzijds kiezen veel bedrijven wel voor blockchain, omdat ze overgevoelig zijn voor de hype-stempel die technologie krijgt opgedrukt. Daardoor gaan ze overhaast te werk, zonder grondig zich af te vragen of blockchain op dit moment wel de juiste keuze is.

Wie klaar wil zijn om blockchain te implementeren, moet immers aan heel wat criteria voldoen. Elk bedrijf wilt de productiviteit in de keten verbeteren, maar je moet ook bereid zijn om een stuk autonomie op te geven. Verschillende partijen (gedeeltelijke) toegang geven tot je systemen - logistieke dienstverleners, maar ook bijvoorbeeld consultants of softwarepartners – houdt in dat je een deel van de controle in de handen van de technologie legt.