U bevindt zich nu op de globale goodman website. Bent u op zoek naar uw lokale Goodman website?

Een blik op de distributiesector van de toekomst

donderdag 11 juli 2019

De logistieke wereld staat voor een enorme transformatie. Een recent rapport door Cushman & Wakefield over de toekomst van de sector, legt de problemen bloot en zoomt in op de opportuniteiten die in het verschiet liggen.

 

 

De distributiesector staat onder enorme druk. In een tijd waarin met kritische blikken naar de impact op het milieu wordt gekeken, weten transportbedrijven wat hen te doen staat: de CO2-uitstoot van hun vrachtwagenpark verlagen en hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk maken. Maar die shift naar groenere transportmiddelen en milieuvriendelijke supply chains zal onvermijdelijk gepaard gaan met hogere kosten. En dus gaat het traag.

 

Ook bedrijven die een groene transformatie nog niet meteen op hun agenda zetten, zullen te kampen krijgen met toenemende kosten. Belangrijkste factoren voor die stijgingen zijn de olieprijs en de introductie van meer tolwegen in de strijd tegen de structurele files. Eurostat voorspelt dat de operation costs voor transportfirma’s in 2030 maar liefst 40% hoger zullen liggen dan vandaag, en naar schatting 80% hoger in 2050.

 

Steeds meer volume

 

Daarbovenop zal het volume van vrachtverkeer verder blijven toenemen onder impuls van een groeiende e-commerce markt. Vandaag verloopt ongeveer 75% van het vrachtvervoer in de EU via de weg. Die enorme hoeveelheden zorgen voor gigantische files op de Europese snelwegen, tot frustratie van de transportsector. Volgens een recente studie van verkeersstudiebureau Inrix zullen de tien belangrijkste verkeersknooppunten in Europa in 2025 verantwoordelijk zijn voor een totale economische kost van meer dan 200 miljard euro. Een oplossing lijkt nog niet meteen in zicht, wel integendeel. Want ondanks de zoektocht naar alternatieve vervoersmiddelen, is de verwachting dat het volume van vrachtverkeer tegen 2050 zal groeien met ongeveer 180% in vergelijking met 2010. Bijna een verdrievoudiging dus.

  

Wat zijn de alternatieven voor het klassieke wegvervoer? Al decennialang zoekt de distributiewereld naar manieren om met gecombineerd transport de files te omzeilen, maar toch blijven aansluitingen met de Europese water- en spoorwegen moeizaam verlopen. De bovengenoemde groei van e-commerce doet die trend geen goed: wie zijn bestelling een dag later geleverd wil zien, kan niet om de doeltreffendheid van wegtransport heen.

 

Technologische oplossingen

 

Het is duidelijk dat de transportsector nood heeft aan groene oplossingen om niet alleen zichzelf, maar ook de Europese steden leefbaar te houden. Dieselvrachtwagens vervangen door elektrische voertuigen lijkt een logische stap, maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Door de hoge kosten en de relatief korte batterijduur in combinatie met de voorlopig nog beperkte oplaadinfrastructuur, houden de meeste transportfirma’s de boot af. Grote vrachtwagenbouwers als Daimler en Volvo nemen met ambitieuze plannen en grote investeringen het voortouw in de ontwikkeling van elektrische trucks, maar hun aanwezigheid op onze Europese wegen zal de eerste jaren eerder beperkt blijven.

  

Gelukkig gaat innovatie in de distributiesector veel verder dan de bouw van een groen wagenpark. De komst van big data en IoT technologieën maakt het voor bedrijven mogelijk om de verschillende onderdelen van hun supply chain te connecteren, met een grotere productiviteit en een enorme kostenbesparing tot gevolg. Andere veelbelovende opportuniteiten zijn het gebruik van artificial intelligence bij planning en goederencontroles en de introductie van autonome voertuigen, zowel op het water als op de weg. Zelfrijdende voertuigen kunnen voor een enorme efficiëntie zorgen, maar moeten afrekenen met strenge wetgeving en erg uitgebreide testfases.

 

De ontwikkeling van nieuwe ‘bananen’

 

In heel West-Europa zijn de jongste jaren nieuwe logistieke corridors ontstaan, in navolging van de klassieke ‘blauwe banaan’ van de Benelux naar Noord-Italië. Hoewel sommige van deze nieuwe bananen nog in een beginstadium zitten, is het duidelijk dat de logistieke kaart van Europa langzaam maar zeker hertekend wordt. Een belangrijke rol lijkt weggelegd voor duurzame assen met gecombineerd weg-, spoor- en scheepstransport. Als deze corridors zich de komende jaren nog verder kunnen profileren als een volwaardig en efficiënt alternatief voor de klassieke snelweg-assen, kunnen ze een inspiratie zijn voor de hele distributiesector.

 

Want dat het anders moet, daarover heerst geen twijfel. Duurzame oplossingen voor de problemen van de transportsector zijn niet zomaar welkom, ze zijn essentieel. Tijd voor de hele sector om resoluut een versnelling hoger te schakelen.