U bevindt zich nu op de globale goodman website. Bent u op zoek naar uw lokale Goodman website?

Robotleveringen: wie wint de strijd om de last mile?

maandag 27 mei 2019

 

Robotleveringen: wie wint de strijd om de last mile?

In de zoektocht naar manieren om leveringen goedkoper en efficiënter te maken, richten bedrijven zich meer en meer op de ‘last mile’. Dit traject van een lokale hub tot bij de eindconsument leent zich perfect voor het gebruik van delivery robots en andere innovatieve oplossingen. Heel wat bedrijven presenteerden al veelbelovende ideeën, maar wie zet eigenlijk de grootste stappen in de juiste richting? We zetten enkele belangrijke innovaties op een rij.

 

De SameDay bot van FedEx

De robot die op technologisch vlak misschien wel het verst staat, is de FedEx SameDay bot. Hij is uitgerust met sensoren en camera’s, kan makkelijk treden op en beschikt over artificiële intelligentie waardoor hij perfect weet wat er gaande is in zijn directe omgeving. De SameDay bot is bestand tegen verschillende ondergronden waaronder zand, waterplassen, kiezeltjes en natuurlijk de gewone stoeprand, zodat hij probleemloos tot vlak voor je deur raakt. Hij levert warme maaltijden, boodschappen, medicijnen en nog veel meer.

 

Amazon: Prime Air en Scout

Online retailgigant Amazon is relatief laat begonnen met het ontwikkelen van een eigen leveringsrobot. De reden? Het bedrijf trok met Amazon Prime Air aanvankelijk voluit de kaart van de drone deliveries, maar als gevolg van de strenge wetgeving zit dat project nog steeds in een testfase. Amazon richtte zich pas later op het ontwikkelen van een robot: de Amazon Scout. Een prototype van deze blauwe zeswieler werd in januari 2019 gepresenteerd.

 

Ondertussen in China

De look van de Scout heeft heel wat gelijkenissen met de Starship robot. Die werd al in 2014 gelanceerd door de startup Starship Technologies van Ahti Heinla and Janus Friis, twee Esten die eerder ook al Skype oprichtten. De Starship robot begon in 2015 met testen in San Francisco en Estland en rijdt ondertussen rond in verschillende steden. En wat met Alibaba? Net zoals Amazon is de Chinese grootmacht pas laat op de kar gesprongen. In 2018 stelde Alibaba de G Plus robot voor, die weleens het lelijke broertje van de Starship wordt genoemd. De G Plus is ook een pak groter dan de Scout of Starship.

 

Google kijkt omhoog met Wing

Het delivery project van Google heet Wing. In april 2019 kreeg Wing, een dronebedrijf dat onder het moederbedrijf van Google valt, als eerste een officiële goedkeuring van de Federal Aviation Administration (FAA). Daardoor mag de drone voortaan voeding, medicatie en kleine pakketjes van lokale verkooppunten tot bij consumenten brengen. In Australië zijn ze er al volop ingevlogen, binnenkort gaan de eerste testen in Finland van start.

 

Op de autonome trein in Ameland

Op het Nederlandse Waddeneiland Ameland wordt momenteel een autonome trein getest die de bagage van toeristen tot bij hun camping, hotel of vakantiehuis brengt. Hiermee hopen de eilandbewoners de rust en schone lucht op hun autoluwe eiland te bewaren. De initiatiefnemers van het project, softwarebedrijf MWLC en de klimaatstichting Urgenda, bekijken of ze de autonome trein ook voor andere zaken kunnen gebruiken, zoals voor afvalophaling en horecabevoorrading.