Goodman werd de aanbesteding gegund voor de bouw van een multidisciplinair gebouw in de haven van Gennevilliers - op amper 5 km van de Parijse binnenstad - om hoofdzakelijk via innovatieve rivierlogistiek de Franse hoofdstad te bedienen. Het ontwerp van deze hypermoderne en uiterst duurzame faciliteit kwam tot stand dankzij de samenwerking van een transdisciplinair team en bundelt het beste van ons kunnen.
Wanneer het huidige gebouw ontmanteld en materialen gerecycled zijn, zal op deze brownfieldlocatie één van Europa’s hoogste logistieke gebouwen verrijzen. Green Dock is immers zo ontworpen dat het de opname van grondoppervlakte aanzienlijk beperkt: 4 niveaus en een sterk benut dak zorgen ervoor dat het terrein maximaal benut wordt. Daarnaast is het gebouw uiterst flexibel door zijn verdiepingen van verschillende hoogtes zodat deze ingezet kunnen worden naargelang het soort opslag en zijn units met variabele afmetingen alsook units die zowel voor droge of gekoelde opslag kunnen gebruikt worden.
Voor het ontwerp van Green Dock hebben we ons omringd met experts en vernieuwers zoals A26, een baanbrekend stedelijk architectenbureau dat een structuur bedacht die getuigt van een knap staaltje van moderne architectuur. Het gebouw heeft meer weg van een bijna iconisch gebouw dan van een logistieke faciliteit. Daarnaast gingen we ook een samenwerking aan met Cultivate, een Parijse exploitant van stadsboerderijen. We wilden immers ook maximaal gebruik maken van het dak. Cultivate zal het omvormen tot een grote stadsboerderij die honderden tonnen citrusvruchten, bloemen, fruit en groenten produceert. Maar naast stadslandbouw draagt het groene dak ook bij tot koolstofabsorptie en biodiversiteit. Tot slot zal de zonnepaneleninstallatie - een van de grootste in Parijs - met 11.000 m² aan fotovoltaïsche panelen hernieuwbare energie leveren om mee te voorzien in de operationele energiebehoefte van Green Dock.
of logistics space and offices
inclusief het dak
voor stadslandbouw
zonnepanelen
Bij het ontwerp hebben we ervoor gezorgd dat Green Dock een positieve bijdrage levert. Voor alle stakeholders: onze klanten die er gehuisvest zullen zijn, naburige bedrijven en gemeenschappen en niet in het minst, onze planeet. A26 slaagde erin om in het ontwerp van Green Dock een delicaat evenwicht te vinden tussen pragmatische functionaliteit en hedendaagse elegantie door een groene gevel te integreren die geschikt is voor verticale landschapsarchitectuur en tegelijk geluid en visuele vervuiling absorbeert. De comfortabele, hoogwaardige kantoren zijn ondergebracht in een moderne houten structuur en bieden uitzicht op de Seine voor alle medewerkers. Zoals dat het geval is voor al onze ontwikkelingen zorgen we er ook bij Green Dock voor dat we onze impact op het milieu tot een absoluut minimum herleiden door voortdurende analyse om nulemissie te garanderen en het gebruik van zonnepanelen en waterkrachtcentrales om te voorzien in de gebouwgebonden energiebehoefte van Green Dock.
Green Dock wordt het eerste dok van de haven van Gennevilliers dat een ononderbroken doorvoer van geladen voertuigen mogelijk maakt: van magazijn naar binnenschip, rechtstreeks naar het stadscentrum. Door vracht via de Seine te vervoeren, wordt Parijs gespaard van extra verkeer en de daarmee gepaard gaande vervuiling, terwijl onze partners dankzij de laadpunten kunnen inzetten op schonere elektrische binnenschepen en vrachtwagens.
Maar het promoten van rivierlogistiek houdt daar niet op. Naast een warmtewisselaar die water uit de Seine gebruikt om het gebouw duurzaam te verwarmen en te koelen herbergt Green Dock ook een biomassa- of geothermisch systeem om nog meer schone en hernieuwbare energie uit de natuur te oogsten.