U bevindt zich nu op de globale goodman website. Bent u op zoek naar uw lokale Goodman website?

Stanley Black & Decker

De uitdaging

Twee Europese distributiecentra in één locatie

Stanley Black & Decker levert gereedschap en oplossingen aan professionals, consumenten en industriële bedrijven. Na de fusie van Stanley en Black & Decker in 2010 besloot het overkoepelend bedrijf om de activiteiten van twee Europese distributiecentra in één locatie onder te brengen. Aangezien Stanley Black & Decker een snelle groei nastreefde, moest de nieuwe faciliteit veel groter zijn dan het vroegere gebouw van Black & Decker (16.000 m²) en dat van Stanley (20.000 m²) samen. Beide bedrijven waren reeds lang in België gevestigd.

Uitstekende toegankelijkheid

Gezien de centrale positie in Europa ging ook de nieuwe onderneming op zoek naar een distributiecentrum in België. De keuze viel al snel op een strategische locatie met uitstekende transportverbindingen via het water, de weg en de spoorwegen. Het terrein ligt bovendien dicht bij de vrachtluchthavens en de klanten van Stanley Black & Decker.

Het was daarbij van cruciaal belang dat de ontwikkeling snel en in twee fases zou verlopen om de activiteiten van Stanley Black & Decker zo kort mogelijk te onderbreken.

De belangrijkste vereisten van Stanley Black & Decker voor de faciliteit op maat waren de volgende:
 • Snelle oplevering in twee fases
 • Strategische locatie voor binnenkomende en uitgaande producten
 • Integratie van bedrijfseigen veiligheidssystemen
 • Uitbreidingsmogelijkheden in functie van toekomstige groei

De Goodman oplossing

Het op maat gemaakte logistieke gebouw in Tessenderlo (provincie Limburg) is 64.462 m² groot. Het bestaat uit 61.486 m² magazijnruimte, 2.398 m² kantoorruimte en sociale ruimtes en 578 m² technische ruimte voor de terugzending en het herstel van verkochte producten en de reparatie van de interne verwerkingsapparatuur. Ook een herlaadruimte voor batterijen werd voorzien in het ontwerp. Het was de grootste industriële faciliteit die sinds 2009 in België werd ontwikkeld.

Het was ook een van de eerste magazijnen ooit met twee aparte units van 30.000 m² (die achtereenvolgend werden geleverd). Daarmee voldoet het gebouw aan de meest recente brandvoorschriften. De site ondersteunt het Stanley Fulfillment System van Stanley Black & Decker, de drijvende kracht achter de operationele uitmuntendheid waarop de best practice binnen de organisatie steunt.

Snelle oplevering

De eerste helft van het magazijn en de volledige kantoorruimte werden opgeleverd in april 2012, amper vijf maanden nadat de bouwvergunning werd toegekend. De rest van het project werd zeven maanden later opgeleverd. Die snelle oplevering was mogelijk dankzij Goodmans uitstekende relaties met de lokale autoriteiten. Een netwerk waarop we proactief een beroep deden om de nodige vergunningen te bekomen voor Stanley Black & Decker.

Ideale locatie

Het terrein is uitstekend gelegen op amper 8 km van de meest gebruikte Belgische containerterminal in Meerhout. Bijna alle binnenkomende containers (10.000 TEU (twintig-voet containermaat)/jaar) worden via deze terminal geleverd. De uitgaande leveringen vertrekken per vrachtwagen. De site ligt op de strategische as Antwerpen, Lummen, Luik en sluit onmiddellijk aan op de E313.

Integratie van bedrijfseigen veiligheidssystemen

Stanley Security, een businessunit van Stanley Black & Decker, ontwikkelt veiligheidssystemen. Het bedrijf stond erop dat zijn eigen systemen gebruikt zouden worden in de faciliteit. Goodman streeft naar een extreme ontwikkelingsflexibiliteit. Daarom werkten we samen met het projectteam van Stanley Black & Decker om de veiligheidssystemen te integreren in het ontwerp.

De faciliteit is bovendien uitgerust met tal van duurzame oplossingen zoals licht- en bewegingssensoren, een reflecterende coating op de muren en het plafond, natuurlijk daglicht, regenwaterrecuperatie, een betere isolatie en nachtventilatie.

Het resultaat

Volledig op maat gemaakt gebouw op strategische locatie

Het nieuwe volledig op maat gemaakte gebouw werd opgeleverd binnen de krappe deadline en binnen het vooropgestelde budget. Daardoor kon Stanley Black & Decker zijn activiteiten samenbrengen op één locatie. Meer nog, het nieuwe gefusioneerde bedrijf overtrof alle verwachtingen en breidde zelfs aanzienlijk uit. Zo steeg het personeel op de site van Stanley Black & Decker van 300 naar 450 werknemers. In de toekomst volgt er mogelijk een uitbreiding naar het omliggende terrein.

Het transport langs de binnenwateren voor de aanvoer van materialen van de haven van Antwerpen naar de terminal is niet alleen goed voor het milieu, maar drukt tevens de kosten van het bedrijf.

De site is intussen het distributiecentrum van het bedrijf voor een brede waaier aan bouw- en doe-het-zelf-producten en accessoires, waaronder Stanley-handgereedschap en opbergproducten, elektrisch gereedschap van Black & Decker en Dewalt en producten van Bostitch en Powers. Vanop deze nieuwe strategische locatie bedient het bedrijf zijn klanten in de Benelux, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Scandinavië.

"Goodman streeft ernaar om een reële toegevoegde waarde te creëren voor zijn klanten. De substantiële groei van Stanley Black & Decker, dat zijn distributieactiviteiten voor een groot deel van Europa naar het nieuwe terrein heeft verplaatst, is daarvan het beste bewijs."

Kim Cornille, Country Manager België, Goodman.

Specificaties

Locatie

 • Tessenderlo (België)
 • op 5 km van de E313
 • op 8 km van de containerterminal in Meerhout
 • op 11 km van de E314
 • op 45 km van Tongeren
 • op 62 km van de haven van Antwerpen
 • op 70 km van de luchthaven van Luik
 • op 80 km van de luchthaven van Brussel (Zaventem)

Oppervlakte

 • Terrein: 148.010 m²
 • Magazijn: 61.035 m²
 • Afdak: 2 x 600 m²
 • Kantoorruimte: 2.392 m²

Oplevering

 • Fase 1: van november 2011 tot april 2012 (5 maanden)
 • Fase 2: van april 2012 tot november 2012 (7 maanden)

Technische specificaties

 • Ultravlakke vloer (WTCB TV204 kl I)
 • Draagkracht van de vloer: 50 kN/m², 80 kN puntbelasting
 • Dock doors: 9
 • Laadkades: 95
 • Vrije hoogte: 10,5 m
 • Nachtventilatiesysteem om het magazijn af te koelen 
 • Sprinklersysteem dat beantwoordt aan FM-reglementen
 "Het Goodman-team werkte nauw met ons samen om op zoek te gaan naar een geschikte faciliteit. Die verbetert niet alleen de efficiëntie van onze activiteiten, maar stimuleert ook onze groei in de regio. Twee doelstellingen die we dankzij Goodman binnen de korte deadline konden waarmaken." 
Marc De Brabander, Projectleider Tessenderlo, 
Stanley Black & Decker
Goodman bezit, ontwikkelt en beheert. Van magazijn tot distributiecentrum.