U bevindt zich nu op de globale goodman website. Bent u op zoek naar uw lokale Goodman website?

Goodman ontwikkelt voor METRO GROUP een logistiek retailcentrum in het Duitse Marl

maandag 10 oktober 2016

Goodman Group, wereldwijd toonaangevend eigenaar, ontwikkelaar en beheerder van industrieel vastgoed, laat weten dat het een nieuw logistiek centrum voor METRO GROUP zal ontwikkelen. De bouwoppervlakte van het centrum bedraagt 235.000 vierkante meter en er is een vaste huurovereenkomst getekend voor tien jaar. Goodman investeert ongeveer € 200 miljoen in het project. Het logistieke centrum zal in maart 2018 klaar zijn.

METRO GROUP is één van de grootste groothandel- en retailbedrijven ter wereld. De onderneming is gevestigd in Düsseldorf, biedt werk aan meer dan 220.000 medewerkers in 29 landen en behaalde in FY 2014/2015 een omzet van € 59 miljard. Dat er een nieuwe faciliteit in Marl zou komen werd bekendgemaakt in juli 2015. Het maakt immers deel uit van een grondige consolidatie en modernisering van het logistieke netwerk van METRO GROUP zoals uiteengezet in de nieuwe logistieke strategie voor de Duitse markt die de onderneming in september 2015 aankondigde. Het bedrijf wil op de site ongeveer 1.000 jobs creëren.

Het nieuwe logistieke centrum van METRO GROUP, bestaande uit twee afzonderlijke gebouwen, zal de zelfbedieningsketen Real en de Duitse vestigingen van de groothandelsketen METRO Cash & Carry bevoorraden. Marl zal zo vooral de markten in vooral de westelijke regio van het land bedienen maar in sommige gevallen zelfs het hele land. METRO LOGISTICS Germany GmbH, het eigen logistieke bedrijf, staat in voor de logistieke dienstverlening, waardoor de retailer de goederenstroom van meer dan 20.000 voedsel- en huishoudproducten efficiënt zal kunnen beheren.

"Goodman stelde een perfect uitgekiende oplossing voor die ons toelaat ons nieuwe logistieke netwerk van METRO Cash & Carry en Real te vervolledigen waardoor we ons kunnen voorbereiden op toekomstige groei," aldus Jeroen Janssen Lok, Group Director Strategy Logistics en verantwoordelijk voor de logistieke strategie van METRO GROUP in Duitsland. "Nieuwe, moderne logistieke centra en sterkere centralisatie van de goederenstroom evenals aanpassingen op bestaande locaties zorgen voor een aanzienlijke verbetering van zowel beschikbaarheid, kwaliteit en versheid van producten. Tegelijkertijd stellen de veranderingen ons in staat een significant groter goederenvolume af te handelen. Met de nieuwe locatie in Marl voldoen we aan onze strategische eisen voor moderne en concurrerende logistiek."

"In samenwerking met de stad Marl, en middels een omvangrijke procedure, ontwikkelen we deze locatie die uiterst geschikt is logistiek door de bouw van een nieuwe logistieke centrum", aldus Christian Mielke van METRO Properties en verantwoordelijk voor het zoeken naar geschikte locaties, vastgoedontwikkeling en het selecteren van investeerders voor METRO GROUP.

Hoogwaardig vastgoed op toplocatie

De 235.000 m2 dat Goodman ontwikkelt, bestrijkt twee gebouwen van respectievelijk 83.000 m2 en 152.000 m2. In totaal zal de locatie over ongeveer 225.000 m2 magazijnruimte beschikken, aangevuld met 10.000 m2 kantooroppervlakte en sociale ruimtes. Het gebouw voldoet aan alle eisen voor hoogwaardige A-klasse bouwnormen, met flexibele eenheden om de operationele behoeften te optimaliseren. Dankzij LED-verlichting in het gehele complex krijgt het logistieke centrum na oplevering een gouden certificering van de Duitse Maatschappij voor Duurzaam Bouwen (DGNB).

"De complexiteit van deze bouw, gezien de omvang, de landconversie en de technische vereisten van de gebouwen, laten zien welke innovatieve oplossingen mogelijk zijn wanneer nauw wordt samengewerkt met de klant en lokale stakeholders, de stad Marl in het bijzonder," aldus Christof Prange, hoofd Business Development voor Goodman in Duitsland. "We kijken uit naar een succesvolle samenwerking met METRO GROUP als eigenaar van het vastgoed op de lange termijn. We willen ook graag EVONIK bedanken voor hun steun tijdens de beginfase van het project, wat resulteerde in wederzijdse voordelen voor alle betrokken partijen."

Volgens het meest recente onderzoek door Bulwiengesa, "Logistiek en vastgoed 2016", behoort Rijn-Ruhrgebied tot een van de tien meest aantrekkelijke logistieke regio's van Duitsland. Met ongeveer 500.000 vierkante meter logistieke ruimte in beheer voor klanten uit diverse sectoren zorgt dit nieuwe ontwikkelingsproject voor een versterking van de toch al stevige positie van Goodman in deze prominente regio.

De kracht van Noordrijn-Westfalen

De deelstaat Noordrijn-Westfalen neemt meer dan een vijfde van het totale bruto nationaal product van Duitsland voor zijn rekening en is daarmee één van de voornaamste economische regio's, niet alleen in Duitsland naar binnen heel Europa. METRO GROUP profiteert van de 2.200 kilometer aan snelwegen in de regio, met aansluiting op alle belangrijke steden in de deelstaat, evenals op het Europese snelwegennetwerk. Dankzij het meest uitgebreide spoorwegnet van heel Duitsland en de toegang tot de Rijn beantwoordt deze locatie perfect aan de logistieke behoeftes van METRO GROUP.

"Dat METRO GROUP voor Marl gekozen heeft onderstreept de aantrekkingskracht van de regio voor hoogwaardige logistiek. Bovendien zal de nieuwe investering helpen bij het stimuleren van groei en werkgelegenheid en het is een uitstekend voorbeeld van succesvol samenwerken tussen bedrijven en lokale overheden," aldus Werner Arndt, burgemeester van Marl.

"Het project is een duidelijk statement voor het noordelijke Ruhrgebied. Het toont ook het succes van een constructieve samenwerking tussen alle verantwoordelijke instanties in de regio om gemeenschappelijke doelstellingen te bereiken," voegt Cay Süberkrüb toe, hoofd van het district Recklinghausen.

De partijen werden over de transactie geadviseerd door makelaars van JLL en BNP Paribas.

- Einde -

Voor meer informatie neemt u contact op met: met Goodman: 

Christopher Flores
Communicatiemanager CE
+32 2 451 42 08
[email protected]

Over Goodman          

Goodman is een geïntegreerde vastgoedgroep die industrieel en commercieel vastgoed in eigendom heeft, ontwikkelt en beheert in Europa, Het Verenigd Koninkrijk, Azië-Pacific, Noord Amerika en Brazilië. De Groep belegt in bedrijventerreinen, kantoorparken en opslag- en distributiecentra.

Goodman biedt ook een scala aan beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde vastgoedfondsen inclusief hun belangrijkste Europese fonds: Goodman European Partnership (GEP, een recente rebranding van het Goodman European Logistics Fund). Het Partnership biedt haar belangrijke partners stabiele inkomsten uit investeringen in logistiek vastgoed door verstandig beheer van investeringen, kwalitatief hoogwaardig vastgoed en actief vastgoedbeheer.

Met een totaal beheerd vermogen van € 23 miljard en 412 gebouwen is Goodman de grootste beursgenoteerde commerciële vastgoedgroep aan de Australische Stock Exchange en een van de grootste beursgenoteerde specialistische fondsbeheerders wereldwijd. Toegewijde lokale teams met een sterk marktinzicht ontwikkelen vastgoed dat voldoet aan de individuele eisen van de klant en zorgen voor goede investeringsmogelijkheden.

Met meer dan 1.100 medewerkers in 16 landen en 32 kantoren, heeft Goodman het wereldwijde netwerk om te voldoen aan wensen van klanten die hun bedrijfsactiviteiten willen uitbreiden. In Europa heeft Goodman kantoren in Duitsland, Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Italië, Polen, Tsjechië, Hongarije, Slowakije, Zweden en het Verenigd Koninkrijk.

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.goodman.com/be

Voor meer informatie over onze bezigheden op het Europese vasteland kunt u terecht op: www.goodman.com/eu