U bevindt zich nu op de globale goodman website. Bent u op zoek naar uw lokale Goodman website?

HAROPA PORT kiest voor Goodman om een uniek multimodaal platform voor stadslogistiek te ontwikkelen

dinsdag 1 juni 2021

HAROPA PORT is de kersverse fusie van de 3 havens op de Seine-as en het kiest voor Goodman om in de haven van Gennevilliers een uniek multimodaal logistiek platform voor stadslogistiek te ontwikkelen

 

Greendock Paris Gennevillers

 

HAROPA PORT kondigt op de dag van haar symbolische oprichting ook aan dat de ontwikkeling van een multimodaal logistiek platform van 90.000 m² is toegewezen aan Goodman. De haven van Gennevilliers (department 92) heeft gekozen voor een innovatief concept dat uniek is in Europa: het logistiek platform strekt zich uit over vier verdiepingen en staat rechtsreeks in verbinding met de Seine. Het platform zal bijdragen tot de verdere ontwikkeling van binnenvaarttransport alsook van de stadsdistributie in Groot-Parijs. Het project illustreert de verregaande ambities van de binnenvaart- en zeehaven om logistiek koolstofvrij te maken.

 

Dit vooruitstrevend logistiek vastgoedproject draagt de naam GREEN DOCK. De site is ideaal gelegen in de belangrijkste haven van Groot-Parijs qua grootte en activiteit. Inderdaad, de haven van Gennevilliers situeert zich op slechts vijf kilometer van Parijs en op 20 minuten van de luchthaven Roissy - Charles de Gaulle. 250 bedrijven uit diverse sectoren kozen voor de haven als vestigingslocatie vanwege haar geografische ligging en de multimodale transportmogelijkheden. De haven combineert immers transport over water (binnenvaart en zee), spoor, pijplijnen en weg. GREEN DOCK ondersteunt hiermee stadsdistributiebedrijven om ook die laatste kilometer te kunnen overbruggen en draagt bij tot de verdere ontwikkeling van transport over de binnenwateren tot diep in Franse hoofdstad.

 

Greendock Paris Gennevillers

 

Verschillende logistieke partijen delen de visie dat op korte termijn het aandeel van transport over water gestaag zal toenemen. STEF, DB SCHENKER en CEVA Logistics hebben hun interesse in GREEN DOCK kenbaar gemaakt en leverden ook hun input voor het ontwerp. Goodman zal GREEN DOCK ontwikkelen, in eigendom houden en beheren.

 

Voor het concept van dit buitengewone en multimodaal logistiek platform heeft Goodman zich omringd met een multidisciplinair team om elegantie, flexibiliteit en ecodesign naadloos in elkaar te laten vloeien. De façade is een geheel van moderne architecturale lijnen waarvan de bouwmaterialen zorgvuldig werden uitgekozen. Natuurlijke en gerecycleerde materialen (waaronder hout en beton) moeten ervoor zorgen dat het gebouw helemaal opgaat in de omgeving, nl. de oevers van de Seine. De lay-out is een knap staaltje van flexibiliteit en modulariteit waardoor de ruimtes aangepast kunnen worden aan de noden van toekomstige klanten. Ten slotte zal het dak ruimte bieden aan het grootste stadslandbouwproject in Europa. Cultivate zal kunnen gebruik maken van maar liefst 17.000 m² van het dakoppervlak, inclusief 7.000 m² kassen.

 

Greendock Paris Gennevillers

 

GREEN DOCK wil een voorbeeld zijn op vlak van efficiënt grondgebruik en duurzame ontwikkeling. Het spitst zich toe op een BREEAM-certificering Outstanding, op het BiodiverCity label en Low-carbon labels. Met een oppervlakte van 90.000 m² verdeeld over vier verdiepingen, aangevuld met een toegangszone en een ondergrondse parkeerruimte, kan het project een dichtheid voorleggen die vier keer hoger ligt dan de standaard. Het energiebeheer op de site zal ook navenant zijn dankzij tal van innovatieve elementen die ongeëvenaard zijn op vlak van schaal: de zonne-PV-installatie op het dak telt 11.000 m² zonnepanelen (de energieproductie is bestemd voor eigen gebruik), een warmtewisselaar aangesloten op de Seine die de verwarming en koeling van het gebouw regelt alsook een geothermische installatie. Het dok, volledig gefinancierd door Goodman, vormt een cruciale schakel in de multimodaliteit van de site. Hiermee staat de site in  directe verbinding met de Seine en krijgen klanten een uiterst functionele toegang tot vervoer over de binnenwateren, zowel stroomopwaarts als stroomafwaarts.

 

“Als laureaat van de aanbesteding zijn wij vereerd dat wij van HAROPA PORT dit project mogen realiseren op deze emblematische site van Gennevilliers. Het multimodale projectontwerp kwam tot stand na een jaar van studie en uitwisseling en getuigt van onze overtuiging dat transport over binnenwateren een centrale rol zal spelen in de stadsdistributie van morgen. Het verticale ontwerp is geïnspireerd op onze logistieke platformen in Azië, maar Green Dock is uniek: de functionele architectuur en de milieuprestaties maken van Green Dock een uitzonderlijk platform. Dit project illustreert het topniveau dat we nastreven in al onze ontwikkelingen.” zegt Philippe Arfi, directeur van Goodman France.

“We zijn verheugd om uitgerekend vandaag, de dag waarop HAROPA PORT officieel bestaat, onze verbintenis met Goodman te bevestigen. Dit innovatief project in Europa plaatst het nieuwe HAROPA PORT meteen op de kaart voor een ambitieuze en koolstofvrije logistiek. Het toont aan dat wij end-to-end logistieke oplossingen kunnen aanbieden van aan de haventerminals van Le Havre en Rouen tot de laatste kilometer en dat wij samen met onze partners grootschalige projecten kunnen uitvoeren van een nooit eerder vertoonde kwaliteit in onze havens”, bevestigt Stéphane Raison, CEO van HAROPA PORT.

Greendock Paris Gennevillers

 

Artist's impression of GREEN DOCK, © A26 Architectes

* Erkenning voor ons project team: 

A26ArchitectesCardemCultivateicfGSEGroupeQualiconsultLogicitésPayetPreverisShip-STTL&AssociésTraitClair, Artefacto